Cap a Malanyeu - Senderisme

Punt de sortida: darrere de Cal Xic

Malanyeu és una petita agrupació, amb ben poques cases habitades, que forma part del municipi de la Nou. Des de Sant Julià de Cerdanyola, el trajecte directe per anar a Malanyeu era el camí del Mal Pas, amb espadats que impressionen en el flanqueig de l'anomenat Clot de la Rota, una raconada que va a parar directament al Llobregat. És un país trencat i encinglerat, avui ben poc transitat excepte, potser, en temps de cacera.

Itinerari

El camí del Mal Pas entronca amb el Torrent de Malanyeu en l'insòlit paratge de la Font de les Travesses, amb uns faigs extraordinaris que, per si sols, justifiquen la caminada. Són també interessants els voltants de les cases aïllades i deshabitades de les Espinedes i de Cal Pigot, situades a la baga de l'alta carena de Fulleracs (sector 8). Especialment singular és el camí que puja des de poc més amunt de l'antiga escola de Malanyeu cap a Cal Pigot, molt escorxat i relliscós, i que remunta un canalot de pedra tosca de força mal passar, amb túnel natural inclòs, enmig d'un preciós salt d'aigua.

El camí del Mal Pas cap a Malanyeu comença a Sant Julià de Cerdanyola darrere de Cal Xic, travessa la careneta dels Serrats, i baixa, poc fressat a estones, fins al torrent de l'Albiol. Passat el torrent, el camí s'enfila pel vessant obac de la Serra de l'Albiol, tallat diverses vegades per la pista que va cap al Coll de les Bassotes. Després de fortes pujades i a través d'una bona boscúria de pi roig i de faigs, s'arriba al fil de la carena de l'Albiol (aprox. 1.300 m), per revoltar, a continuació, el Clot de la Rota per passos estrets i dolents que devien donar nom al camí. S'acaba l'embrossat Clot de la Rota arribant al Coll de la Creueta, des d'on el camí baixa fins a la singular Font de les Travesses, no gaire lluny de la casa del Llomar (o Allomar), a 1.080 m. Aviat s'arriba al petit nucli de Malanyeu (1.000 m), on es troba la carretera asfaltada.

Un altre camí que baixa a Malanyeu parteix del Coll de les Bassotes (sector 6) i després de passar per la Font de les Astoralles o de la Bagueta arriba fins al Collet de Malanyeu (1.382 m) on, pel cantó solell, baixa cap al Torrent de Malanyeu i va a parar també a la Font de les Travesses.

Darrera actualització: 17.12.2021 | 08:20