Introducció

Mapa de situació de Sant Julià de Cerdanyola respecte del Berguedà.El terme municipal és situat a la vall del Cerdanyola, afluent per la dreta del Llobregat. Limita amb els municipis següents: a l’est, amb la Pobla de Lillet, al sud amb Castell de l’Areny i la Nou, i al nord-est amb Guardiola de Berguedà.

El poble de Sant Julià de Cerdanyola, situat a 950 metres d’altitud, s’aplega a l’entorn de l’església, documentada ja en època medieval.

Les activitats ramaderes i agrícoles tradicionals han donat pas, des de fa força temps, al sector turístic i al de la construcció, que està convertint el nucli urbà i les seves rodalies en un poble dedicat al turisme i a les segones residències. El principal atractiu són els seus carrers irregulars amb les cases de pedra característiques de l’Alt Berguedà.

El municipi, amb una extensió de 12 km2, es va segregar de Guardiola de Berguedà l’any 1993, després d’estar-hi unit des de l’any 1942.

Dades generals del municipi


  • Població (2020): 229 habitants
  • Altitud: 980 m
  • Superfície: 12,30 km²
  • Comarca: Berguedà
  • Àmbit territorial: Comarques centrals
  • Província: Barcelona

Descripció i primeres pinzellades

Dins l'actual demarcació territorial, pertany a la comarca del Berguedà, província de Barcelona.

Al sud, la carena de l'Albiol s'enfila fins als 1.420 metres i limita amb Malanyeu, al terme de la Nou. A llevant, les estribacions més meridionals de la serra del Catllaràs assoleixen els 1.732 metres, a la Clusa, altitud màxima del municipi, tocant ja els termes de Castell de l'Areny i la Pobla de Lillet.

Al nord, la carena del Forcat, Coma Verda i la Solana de Cortielles, cims que no passen dels 1.300 metres, separen les terres de Cerdanyola de les de Guardiola i la Pobla. A l'oest, el terme queda obert a la vall del Llobregat i limita amb terres de Guardiola.

L'escut de Sant Julià. Blasonament

Escut de Sant Julià de Cerdanyola

Escut caironat: de sinople, una ermita de porpra acostada de 2 flors de lis d'argent. Per timbre una corona mural de poble.

Darrera actualització: 2.02.2021 | 13:27
Darrera actualització: 2.02.2021 | 13:27